Vodou a vápnem

Kniha Lidová architektura v jižních Čechách má za sebou křest. Konal se v pondělí 19. července ve Smrčkově domě v Soběslavi. Kniha vychází ve dvou vydáních – první jako neprodejná metodická publikace Jihočeského krajského úřadu, druhé, s podporou MK ČR, je určeno pro prodej – a tak i křest a prezentace byly rozděleny do dvou částí.

První částí provázel vedoucí Blatského muzea, které hostilo celou akci, Daniel Abazid.

Zuzana Čermáková a Daniel Abazid.
Zuzana Čermáková a Daniel Abazid.

O hudbu se postarala etnoložka muzea a naše členka Zuzana Čermáková spolu s Vojtěchem Trubačem, dudákem z Klenovic. Zahráli na bezklapkový klarinet – chalumeau a soběslavské tříbordurové mollové dudy.

Zuzana Čermáková a Vojtěch Trubač.

První části se zúčastnili zástupci krajského úřadu v čele s náměstkem hejtmana pro kulturu Pavlem Hrochem, který pokřtil první vydání knihy.

Etnoložka a klarinetistka Zuzana Čermáková, dudák Vojtěch Trubač, autoři Ivan Náprstek, Jan Pešta,
Roman Tykal, Karel Kuča, Jiří Škabrada a kmotr prvního vydání knihy Pavel Hroch.

Na závěr první části pak Jiří Škabrada a Pavel Hroch vylosovali výherce čtenářské soutěže časopisu PROPAMÁTKY. Knihu získali památkář a historik architektury Martin Strakoš a Monika Vágnerová, jejímž praprastrýcem byl, jak se posléze ukázalo, Jakub Bursa.

Pauzu mezi oběma křty využili účastníci akce k prohlídce kostela sv. Petra a Pavla, výstupu na městskou věž a do krovu kostela.

Druhou částí program zasvěceně moderoval památkář a přítel SOVAMM Ivan Minář, který do knihy přispěl krátkým textem o výzdobě průčelí na východním pomezí jižních Čech.

Kmotr druhého vydání knihy Jiří Hladký a moderátor druhé části akce Ivan Minář.

Zatímco první vydání bylo pokřtěno vodou, pro křest vydání druhého zvolil jeho kmotr písecký památkář a bývalý člen SOVAMM originální způsob. Spolu s autory je pokřtil vápnem ze sýpky u usedlosti čp. 23 ve Smrkovicích. Detail její fasády, kterou v devadesátých letech vlastnoručně spolu s Karlem Kučou opravoval, figuruje ostatně na přebalu knihy.

Křest druhého vydání. Vlevo v pozadí přihlížející dudák Vojtěch Trubač, kolem knihy seskupeni
autoři Jiří Škabrada, Karel Kuča, Jan Pešta, Roman Tykal a kmotr Jiří Hladký.

V závěru druhé části programu nemohla chybět hymna SOVAMM Sedlák Jíra.

Publikaci je možno objednat u sekretáře SOVAMM (kontakt).
K objednání je možno též využít interaktivní online formulář.

Ohlasy křtu a prezentace knihy:

Více fotografií z akce najdete v archivu SOVAMM.

Zuzana Syrová - Anýžová se představuje:

Architekt. Specializace: GIS, SHP, vernakulární/lidová architektura, hliněné konstrukce. Sekretář SOVAMM. Přítel poštolek obecných.
Příspěvek byl publikován v rubrice Akce, Akce SOVAMM, publikace se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.